Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2019 12:26 - Миротворците
Автор: dany88 Категория: Други   
Прочетен: 381 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Исус каза на учениците си: „Блажени миротворците, защото те ще бъдат наречени Божии синове“ (Матей 5:9). Облажаването на Исус към миротворците противоречи на избухналия фанатизъм от първи век, който призовава за въоръжена съпротива срещу Рим. Няколко от учениците Му приели този идеал за борба. Облажаването на миротворството се опитало да ги разсее от въоръжената революция.

Йешуа нарича миротворците „Божии синове“, защото в Библията Бог се нарича Осе Шалом (עשהלום), т.е. „Този, Който твори мир във висините Си“ (Йов 25:2). Миротворците подражават на Бог, Който сключва мир свише.

В еврейския превод на Евангелията „миротворци“ са означени „онези, които се стремят към мир“ въз основа на Псалм 34:14: „Търси мира и стреми се към него.“ Човек, който търси мир, се стреми да постигне мир. Той не чака пасивно враговете му да се примирят с него. Вместо това той гони мира, точно както работещ човек гони ежедневната си заплата. Той търси мир с враговете си и се стреми да сключи мир между мъж и негов другар и между мъж и жена му. Както някои равини казват: „Бъдете сред учениците на Аарон, обичайте света и търсете мир“.

Според предание на равини, Аарон е бил наречен син на мира, обичащ мира и преследващ мира, тъй като е бил миротворец сред израилевите синове, особено между мъж и жена му: В Израел имаше хиляди, които бяха наречени с името Аарон, защото ако не беше Аарон, нямаше да дойдат на света. Аарон сключи мир между съпруга и съпругата, така че те да се примирят помежду си. И дадоха името Арон на детето, което се е родило след примиряването им.

Яков, брат на Учителя, казва, че миротворецът може да се оприличи на човек, който сее полето си. Той засажда мир, но когато реколтата узрее, той събира правда: „А плодът на правдата се сее с мир от миротворците.“ (Яков 3:18). Затова и авторът на Посланието към евреите ни призовава „Търсете мир с всички” (Евреи 12:14), а Павел ни казва: „ако е възможно, доколкото зависи от вас, живейте в мир с всичките човеци.” (Римляни 12:18)

Сключвайки мир на земята, ние доближаваме света до месианската ера, когато Князът на мира ще царува. Практикувайки мир сега, ние участваме в мира на идващото царство, въвеждайки месианската ера в днешния свят.

Шабат Шалом



Тагове:   църква,   християнство,   исус,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dany88
Категория: Други
Прочетен: 66803
Постинги: 43
Коментари: 64
Гласове: 149
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930