Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2019 15:06 - Капризен ли е Бог?
Автор: dany88 Категория: Други   
Прочетен: 350 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Чрез книгата Второзаконие Мойсей отправя към народа посланието: „Пазете Божията Тора“. Когато Израел не успява да спази Тората, Бог изпраща пророци, които ги предупреждават да се покаят и да се върнат обратно към нейните постановления. Когато се разкайват, те са наградени и благословени. Когато не го правят, те претърпяват наказанията, отразени в Тората. Бог непрекъснато е казвал на Своя народ 1400 години да върви по Неговите заповеди, да спазва Тората и завета Му.

„Пазете, прочее, думите на тоя завет и изпълнявайте ги, за да успявате във всичко що правите.“ (Второзаконие 29:9)

Има ли смисъл да си представяме, че след 1400 години Бог внезапно ще промени мнението Си? Би ли имало смисъл да предполагаме, че след всички болки и страдания от нашествие, изгнание, повторно връщане и т.н., Бог изведнъж ще промени програмата Си и ще съобщи на своя народ: „Отсега нататък не спазвай заповедите на Тората", а след това да ги накаже, когато са го направили?

Това може да се сравни с баща, който предупреждава сина си да не играе с топка в къщата. Всеки път, когато момчето играе с топка в къщата, баща му го наплясква и го изпраща в стаята си. Това продължава три години. Един ден баща му го хваща и го наплясква. Момчето извиква: "Защо ме пляскаш?" - "Защото не си играл с топка в къщата", обяснява бащата. "Отсега нататък трябва да играеш с топка в къщата. Ако не го направиш, аз ще те бия."

Баща като този бихме нарекли капризен и объркан. И все пак много богослови твърдят, че това е направил Бог с Израел. 1400 години Той ги наказва, когато не спазват Тората. Но когато Исус дойде, Той отменя Тората и отсега нататък ги наказва, че са я спазвали.

Бог не може да е капризен и объркан като бащата в по-горната история. По-скоро Той е Неизменният - вчера, днес и утре. Той не е отменил думите на Своята Тора. Дори и днес Той копнее за Своя народ – за целия Си народ - да се покае, да се отвърне от греха и да се върне към добрите и красиви заповеди на Тората Му, както ни показа Неговият свети Син Исус. В Исус Неговите хора ще намерят прошка за греховете и чрез Неговия Дух ще придобият сили и радост да служат на Бога с радост.

„Защото Той е наш Бог, И ние сме люде на пасбището Му и овце на ръката Му, Днес, ако искате да слушате гласа Му,“ (Псалм 95:7)


Тагове:   църква,   християнство,   исус,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dany88
Категория: Други
Прочетен: 66764
Постинги: 43
Коментари: 64
Гласове: 149
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930