Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2019 12:52 - Търсенето на съпруга за Исаак
Автор: dany88 Категория: Други   
Прочетен: 1290 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Търсенето на Ревека, невестата на Исаак, намеква за изкуплението на Израел, булката на Месия.

Авраам иска да намери достойна жена за сина си Исаак. Авраам търси жена на нивото на своята праведна съпруга Сара. Той търси жена, която да роди деца, достойни да наследят наследството му и обещанията на завета. Търсенето на спруга за Исаак е важна част от историята на Месията, тъй като Ревека става една от матриархите на еврейския народ и прародителка на Месията.

Някои равини виждат в историята на Исаак и Ревека алегория за Бог и еврейския народ. Пророците често описват връзката между Господ и Неговия народ като съпруг към съпруга. С оглед на тази метафора смъртта на Сара може да се сравни с изгнанието, а празната й шатра - с Ерусалим. Мисията да изведе Ревека от Арам в обещаната земя може да се сравни с окончателното изкупление, когато Месия ще събере изгнаниците на Израел и ще ги поведе към земята.

 „Защото както момък се жени за мома, Така и твоите люде {Еврейски: Синове.} ще се оженят за тебе; И както младоженецът се радва на невестата, Така и твоят Бог ще се зарадва на тебе.“(Исая 62:5)

Или:

„Глас на радост и глас на веселие, глас на младоженец и глас на невеста, глас на ония, които казват: Хвалете Господа на Силите, защото Господ е благ, защото Неговата милост е до века, и глас на ония, които принасят благодарствени приноси в дома Господен, защото ще върна пленниците взети от тая земя, както са били по-напред, казва Господ.”(Йеремия 33:11)

Още повече, като булка на Исаак, Ревека символизира булката на Месия. Исаак е преобраз на Месията по няколко начина. Той е обещаното „семе на Авраам“, единственият роден син, който е принасян в жертва. По символичен начин Исаак представлява Месия. Ако пренесем този образ напред, можем да видим историята на Ревека и Исаак с погледа върху булката на Месия.

Авраам възлага на слугата си Елиезер мисията да търси подходяща съпруга за сина му. На иврит човек, изпратен на мисия, се нарича „шалиах“ (שליח), което означава „изпратен“. Същата дума се превежда на гръцки като „апостолос“ (ἀπόστολος), което се въвежда в новозаветните преводи като „апостол“. Така че Авраам упълномощава и изпраща Елиезер за свой апостол.

Йешуа възложи на апостолите си подобно назначение. Той ги изпрати да направят ученици за Самия Него. Тези ученици от своя страна съставляват Събранието на Месия, което Новият Завет метафорично нарича „невестата на Месия“. Когато се чете в тази светлина, Битие 24 се превръща в учебник за евангелизация и предаване на добрата вест за Царството.

 

Самият Месия е Божият Шалиах, изпратен от Отца да обяви евангелието на царството. В Евангелието от Йоан, Иисус многократно напомня на учениците Си, че е изпратен от Отца. Той товори за Бог като "Онзи, Който ме изпрати", "Отец, Който ме изпрати", "Този, Който ме изпрати" и т.н. Йешуа използва термина в различни формулировки поне четиридесет пъти в цялата книга. В това отношение Той моделира работата на шалиах за нас.

Шабат Шалом



Тагове:   църква,   християнство,   исус,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. val19 - Амин
23.11.2019 12:59
и амин
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dany88
Категория: Други
Прочетен: 66561
Постинги: 43
Коментари: 64
Гласове: 149
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031