Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2019 17:52 - По петите на Месия
Автор: dany88 Категория: Други   
Прочетен: 1089 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Настоящото ли е  последното поколение преди идването на Месия? Когато нещата изглеждат най-мрачни, трябва да се ослушваме за стъпките на Месия.          

Името Яков звучи като еврейската дума за „пета (акев, עקב)“. Това е игра на думи зад стиха: „После излезе брат му, държейки с ръката си петата на Исава; затова се нарече Яков” (Битие 25:26). От месианска гледна точка името също подсказва предупреждението в Битие 3:15, където Господ казва, че семето на змията ще нарани„петата” на семето на жената. „Семето на жената“ може да се разбира като пророческо за Месията. Библията споменава „петите на Месия” в Псалмите: „с който враговете Ти, Господи, хулеха, с който хулеха стъпките на Твоя помазаник!“ (Псалм 89:51)

Равините обясняват тези препратки към „петите на Месията” символично, за да покажат последното поколение, което ще види идването на Месията. Някои споменават поколението на окончателното изкупление като „петите на Месия (עקבתא דמשיחא)“ или да го преведем по друг начин, „стъпките на Месия“. Когато нещата изглеждат най-мрачни, трябва да се ослушваме за стъпките на Месия.

С наближаващите стъпки на Месията арогантността се увеличава и гладът се засилва. Лозата дава своите плодове, а виното е скъпо. Правителството се обръща към ересите и няма отникъде изобличение. Къщата на събранието ще бъде за проститутки, Галилея ще бъде опустошена, а Голан пуст. Граничните жители ще ходят от град на град, неполучавайки гостоприемство и никой няма да ги съжали. Мъдростта на книжниците ще се вкисне и тези, които се страхуват от греха, ще бъдат отхвърлени. Истината ще бъде запечатана, децата ще посрамят възрастните и възрастните ще се издигнат пред децата, както се казва в Михей 7:6, „Защото син презира баща, дъщеря се повдига против майка си, снаха против свекърва си, неприятели на човека са домашните му.” Лицето на последното поколение ще бъде като лицето на куче. Син няма да почувства срам пред баща си. От кого ще зависим? На нашия Отец на небето.

Йешуа предрича време на бедствие преди идването на Човешкия Син, когато „любовта на повечето ще изстине“ и „враговете на човека ще бъдат членовете на неговото домакинство“ (Матей 10:21). Такъв бива случаят с Яков и Исав. Животът на Яков, неговата борба с Исав и многото му премеждия подсказват за трудните дни на изпитание и скръб, които ще дойдат по света и върху народа на Израел преди идването на Месия. Дори значението на името на Яков намеква за това тълкуване. Пророк Йеремия говори за предстоящия съд над своя народ като за времето на Якововата беда: „Горко! защото велик е оня ден, подобен нему не е бивал; именно той е време на утеснението на Якова; но ще бъде избавен от него” (Йеремия 30:7).

Въпреки че семето на змията може да нарани петата на Месия, Месията ще смаже главата на змията под петата Си.

Шалом



Тагове:   църква,   християнство,   исус,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dany88
Категория: Други
Прочетен: 66786
Постинги: 43
Коментари: 64
Гласове: 149
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930