Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2019 18:03 - Защо не празнувам Коледа
Автор: dany88 Категория: Други   
Прочетен: 2464 Коментари: 4 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Когато влезеш в земята, която Господ твоят Бог ти дава, недей се учи да правиш според мерзостите на тамошните народи. ... Защото всеки, който прави тия дела, е омразен на Господа, и поради тия мерзости Господ твоят Бог изгонва тия народи от пред тебе. - Второзаконие 18: 9, 12

Смятам, че празникът, който наричаме Коледа, не само е започнал като заместител на редица езически празници, но и никога не е бил в състояние да се отърси от синкретичните езически практики, които неизбежно е включил. Освен това вярвам, че символите на Коледа: коледното дърво, елените, елфите, бодливата зеленика, имел и т.н., поддържат връзките си с езичеството, от което са получени, и че духовното царство (където нашата битка е наистина водена) продължава, за да ги видите като привързани към демоничната утроба, от която са родени.

Огорчих се от факта, че празник като Коледа почти затъмнява празниците, които Бог е определил за Своя народ и затова е ограбил Църквата не само от усет към нейните еврейски корени, но и от много назидание и поучение. В епоха, в която, както никога досега, ние като вярващи в истинския Месия, трябва да светим по различен начин като светлина в тъмнината, Църквата и светът празнуват Коледа по един и същ начин - еднакви символи, еднакви традиции, еднакви ефекти. В чест на раждането на Месията, Онзи, Който е върховният разделителен белег между светло и тъмно, между правда и грях, между свято и нечестиво, Църквата и светът се обединяват в единно тържество, пълно с езически способи и материалистично самоугаждане.

Поради тези причини вече не мога да празнувам Коледа. Аз празнувам раждането на Месия както никога досега, но разбрах, че Коледа и раждането на Месия нямат нищо общо - Месия не се е родил на Коледа. Аз лично усещам, че Празникът шатроразпъване (Sukkot) е най-подходящ за отъждествяване на „обиталището на Бог с човека“, както исторически, така и есхатологично. Смятам, че е много обнадеждаващо, докато седя в шатрата, да обмислям Божията любов, показана в изпращането на Своя скъп Син да обитава с мен в моята скромна и временна обител. Нещо повече, Сукот добавя към празнуването на Христовото въплъщение надеждата за бъдещото Му идване и царуване на земята, време, когато всички народи ще празнуват празника.

И накрая, внимавах да не озаглавя този документ „Защо не трябва да празнувате Коледа“, въпреки че някои, които я четат, може би смятат, че това е моята цел. Всъщност не е така. Трябва да обмислите тези неща пред Господа и да стигнете до собствените си изводи - не е моето място да преценявам мотивите на другите. Моля ви само да разгледате открито дали вашият празник на Коледа е включил в него неща, които не удовлетворяват Бога - неща, които по същество се различават от чистотата на Неговата святост, и да ви насърча, ако намерите проявления на синкретизма, да ги очистите от живота си и да преследвате Бога с цялото си сърце.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - И аз не празнувам
24.12.2019 22:31
И аз не празнувам празниците на другите народи, но нямам надменността да ги обявявам за грешни. Вас ви оскърбява, че "празник като Коледа почти затъмнява празниците, които Бог е определил за Своя народ". Кой "свой народ"? Това което пишете е ОБИДА за празнуващите. Надменност присъща на ЧАСТ от един "богоизбран" етнос. Много е виновен Исус, че нарича ЧАСТ от тоя етнос "синове на дявола". Как да не го разпне тая ЧАСТ?
цитирай
2. dany88 - Към . krumbelosvet
26.12.2019 17:46
Нашето поколение в България започнахме да обръщаме поглед към вярата чрез традицията. Не придиряхме откъде идва тази традиция, просто я приехме. Но дали тя ни показва Йешуа/Исус - Словото в същността Му? Дали тази традиция не обижда Бог? В Евангелията много явно Исус се противопоставя и укорява книжниците и фарисеите в традиционализъм, който не е основан на Божиите закони и постановления. Как би погледнал на тези съвременни традиции, уж в Негова чест?
Вече повече от 30 години чета Библията в нейната цялост - не отделям Стар от Нов Завет. Още от началото ги приемам като едно. Но Бог постепенно ми открива откровенията Си чрез Словото. И продължавам да чета. И да слушам изучаването и обяснението на мъдреци от различни поколения и различни народи, които са приели Бог за свой водител. Приела съм в себе си да не обиждам Господ. Ако това обижда някой човек ...
Само погледнете Десетте Божи заповеди, изречени на Синай /Изход 20:2-17/ и отворете календарчетата на Православната и Католическата църква дали има абсолютна еднаквост? А Бог каза: "Да не притурите нещо на думите, които ви заповядвам, нито да отнемате от тях, за да пазите заповедите на Господа вашия Бог, които ви заповядвам." /Втор. 4:2/
Да отчетем и "изгубени в превода".
И нека не забравяме, че Бог винаги ще обича Своя народ. Много го наказва: "И от всеки, комуто много е дадено, много и ще се изисква; и комуто са много поверили, от него повече ще изискват." /Лука 12:48/ И този народ разпространява Евангелието. И учениците, които са следвали Йешуа/Исус са от този народ и апостолите са от този народ. И Бог казва още: "Благословен, който те благославя, и проклет, който те проклина!" /Числа 24:9/ - думите на Валаам, който не е посмял да каже лошо пророчество за израилевите племена, заповядано от Валак, аморейския цар. И една от най-красивата благословия за Израил е от лошия Ваалам /Числа 24:5-9/
цитирай
3. krumbelosvet - Драга Йорданке,
27.12.2019 03:43
Аз чета Стария и Новия Завет от 1983г, чета и ПРЕПРОЧИТАМ, някои места по 20-ина пъти, други по 3-4.
Май у Исус Сирах съм срещал думите "Не обиждай човека в неговото веселие".
А вие обиждате празнуващите християни в момент, когато ислямът реже глави и тероризира Европа, и полека я завладява с банкстерско-юдейска помощ.
Ако бяхте ислямски или юдейски трол, да ТРОЛ, така щяхте да пишете.
Около Великден и Коледа подобни тролове се надпреварват с опити да плюят в душите на християните.
"Приела съм в себе си да не обиждам Господ. Ако това обижда някой човек ... " Леле леле. Кво самочуСтвие! Начи, може да обиждате ближния от божествена висота. Това е ВЪЗГОРДЯВАНЕТО НА НЕВЕЖАТА, който се е научил да срича...
цитирай
4. dany88 - Към krumbelosvet
29.12.2019 22:33
Не съм Йорданка и не е задължително. Явно към моя пост е вашия коментар. Не съм трол, нито змей и каквото и да е друго. Не съм убедена, че чрез традициите можем да се борим с ислямистите. Явно съм нарушила вашето лично веселие. Но ако сте убеден в правотата си, нямаше да се засегнете от моя пост. Явно нещо ви безпокои. Продължавайте да четете Светото писание и ще открието какво точно.
Всичко добро ви желая.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dany88
Категория: Други
Прочетен: 66966
Постинги: 43
Коментари: 64
Гласове: 149
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930