Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05 14:58 - Тесният път
Автор: dany88 Категория: Други   
Прочетен: 54 Коментари: 0 Гласове:
0 По К. Е.

В Евангелието от Матей 7:13-14 Йешуа предупреди вярващите да влязат в живота през тясната порта, защото широката порта и широкият път, водят до разрушение. Тесните порти и ограниченията път водят към Живота  и малцина ги откриват.

Предупреждението на Йешуа e толкова вярно за днешния ден! Повечето от вярващите в Йешуа (Исус) приемат, че Божията Тора е проклятие, затова Исус я приковал на кръста. Те виждат спасението чрез благодатта на вярата като позволение за всичко и се покланят на Бога  „както” и „когато” си поискат, смятайки, че свободата в Христос означава свобода от спазване на Божиите инструкции. Те предполагат, че са свободни да правят всичко, което изглежда правилно в собствените им очи (деноминацията).

Нищо от това не е вярно, разбира се! Това е, което 2 Петър 3:17 нарича „грешката на беззаконието“. И това е най-голямата измама на беззаконните.

Какво е проклятието на ТОРА?

Дали Павел, който в Писанието нарича Тора духовна, който казва, че нашата вяра установява Тора и който свидетелства в съда, че никога не е говорил срещу Тора, е нарекъл Божията ТОРА „проклятие“? Разбира се, че не. Какво имаше предвид Павел в Галатяни 3:13, когато написа, че Месията ни е спасил от проклятието на Тора?

Второзаконие 11:26-28: „ето, днес поставям пред вас БЛАГОСЛОВЕНИЕ и ПРОКЛЕТИЯ: благословението, ако слушате заповедите на Господа вашия Бог, които днес ви заповядвам; и проклетията, ако не слушате заповедите на Господа вашия Бог, но се отклонявате от пътя, който днес ви заповядвам и следвате други богове, които не сте познавали.“ Вярата ни в Йешуа дали ни спасява от проклятието на смъртта, ако не сме спазили заповедите на Божията Тора? 1 Йоан 1:6-10 казва: „Ако речем, че имаме общение с Него, а ходим в тъмнината, лъжем  и не действаме според истината. Но ако ходим в светлината, както е Той в светлината, имаме общение един с друг, и кръвта на Сина Му Исуса…ни очиства от всеки грях. Ако речем, че нямаме грях, лъжем себе си, и истината не е в нас. Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете, и да ни очисти от всяка неправда. Ако речем, че не сме съгрешили, правим Бога лъжец, и Неговото слово не е в нас.“

1 Йоан 3:4 казва точно какво е ГРЯХ: “Всеки, който върши грях, върши и беззаконие, защото грехът е беззаконие“.

ПОСЛУШАНИЕ

Пазим Божията Тора (Неговите инструкции), защото Го обичаме. Йешуа каза: „Ако Ме обичаш, спазвай заповедите Ми.“ Нашата свобода в Месия е свобода от робството на ГРЕХА. Написано е:

„Който отклонява ухото си от слушане закона, на такъв самата му молитва е мерзост.“ (Притчи 28:9)

„Твоята правда е вечна правда; И законът Ти е истина.“ (Псалм 119:142)

„…заповедта им е светилник, и наставлението им е светлина“ (Притчи 6:23)

„Защото знаем, че законът е духовен…“ (Рим 7:14)

„…ето що е любов към Бога: да пазим неговите заповеди; а заповедите Му не са тежки.“ (1 Йоан 5:3)

„Блажени са, които изпълняват заповедите Му, за да имат право да ядат от дървото на живота и да влязат в града през портите.“ (Откр. 22:14)

НОВИЯТ (ОБНОВЕН) ЗАВЕТ

Според Писанието Новият завет е сключен с Израел и Юда. (Евреи 8:8 и Еремия 31:31) Никъде в Писанието няма да намерите Бог, който прави завет с езичниците. По дефиниция езичниците са онези нации, които не са в завет с Бога. Спасението за езичниците идва чрез Израилевия Месия.

Според Павел (Рим 11:17) езичниците, които идват с вяра в Йешуа, са присадени в израелското маслиново дърво, растящо „сред тях“. В Ефесяни 2:11-12 става ясно, че щом езичникът идва с вяра в еврейския Месия, той вече не е езичник. Той  вече не е чужд на заветите (множествено число). Езичникът става част от „общността на Израел“. В Йешуа евреинът и езичникът имат достъп  чрез един Дух до Отца. Езичниците, в Йешуа, вече не са странници и чужденци, а съграждани със светиите и част от дома на Бога. (Ефесяни 2:18-19) Следователно присадените от езичниците трябва да правят всички онези неща, които Бог заповяда на Израил  да върши ВОВЕКИ!

РИМЛЯНИ 9:6

е ключът към разбирането кой е Израел. Павел го обяснява по този начин: „те (онези естествени клони, които са отрязани, за да не вярват в Израилевия Месия), не са целият Израел, въпреки че са естественото семе на Израел.“ Защо? Защото тези, които преди са били езичници, сега са в Завета. Те са част от Израел, заедно с естествените клони, които никога не са били откъснати. Всички новородени  вярващи в Йешуа съставляват ИЗРАИЛ на Бог.

ОБНОВЕН ЗАВЕТ

Евреи 8:7-8 казва: „Защото, ако оня първи завет е бил без недостатък, Бог не би търсил място за втори.  А напротив, когато порицава израилтяните, казва: "Ето, идат дни, казва Господ, когато ще сключа с Израилевия дом и с Юдовия дом нов завет...“

Гръцката дума използувана тука е „kanios“, означава „ново по качество“. Йеремия 31:31, еврейската дума, преведена като НОВ, е „кхадаш“ „да се обновява, да се ремонтира“. И така, НОВИЯ завет е Обновен завет!

Преди Йешуа да се възнесе каза: „Както Отец Ме изпрати, аз изпращам вас.“ Ние, Израил Божий, сме призовани да живеем в Месията и да правим ученици, като ги обучаваме на всичко, което ни е научил Йешуа. Неговата ТОРА не беше прикована към кръста. Това, което беше приковано е нашето криминално досие! Писанието казва, че „ако съгрешаваме самоволно, след като сме познали истината, не остава вече жертва за грехове“ (Евреи 10:26).

Стихове, които никога няма да чуете, прочетени в неделната църква

Малахия 4:5 се цитира често в неделната църква, но не се чува стих 4. А ето и двата: „Помнете закона на слугата Ми Моисея, който му заповядах в Хорив за целия Израил, сиреч, повеленията и съдбите. Ето, Аз ще ви изпратя пророк Илия, преди да дойде великият и страшен ден Господен“.

Това се случва СЕГА! Ние сме все по-близо и по-близо до Деня на Господа и духът на Илия призовава всички Божии хора да „помнят Тората на Мойсей, нейните устави и решения“. Противно на мнението, че е проклятие, Тора носи благословия. „Сине мой, не забравяй поуката ми, и сърцето ти нека пази заповедите ми, защото дългоденствие, години от живот и мир ще ти притурят те.“ (Притчи 3:1-2)

БОГ никога не се променя!

Бог, Който никога не се променя, Който познава края от самото начало, не е променил Своята мисъл. Той е написал Своите заповеди (всички) на нашите сърца и в умовете ни, така че нека да се подчиним. Псалм 19:7 ни уверява, че „Тора на ГОСПОДА е съвършена!“ Просто не може да се подобри съвършенството.

Шалом
Гласувай:
1
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dany88
Категория: Други
Прочетен: 15648
Постинги: 41
Коментари: 51
Гласове: 111
Архив
Календар
«  Юли, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031