Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2020 22:37 - Помните ли библейската история за Олда?
Автор: dany88 Категория: Други   
Прочетен: 4244 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Много хора са посещавали неделно училище и църква през целия си живот, но въпреки това никога сякаш не са чували за нея. Много от нас са прекарали тридесет, четиридесет или осемдесет години в църквата и не си спомнят за Олда.

Нейната история и име почти никога не се появява в детските Библейски книжки. Тя не фигурира в по-голямата част от учебната програма на духовното училище. Историята на Олда отсъства. Нито в църква, нито пастори, проповядващи онлайн от различни църкви и от различни вероизповедания не разказват историята на Олда или преподават значението на нейния живот.

И защо не? Тя била може би най-уважаваната и влиятелна пророчица по време на царуването на цар Йосия. Повечето от нас знаят историята на цар Йосия, благочестив водач, който бил коронясан като младо момче. И така, защо не сме чували за Олда, една важна жена, пророчица от този важен период?

Неправилно е да се каже, че нейната история е неясна, само защото ние сме я направили така, като я игнорираме. Бог използва пророчеството на Олда по могъщ начин. Нейната дейност довежда до едно от най-задълбочените религиозни обновления в цялата история на Юда. Няколко монарси от Южното царство се отказват от идолопоклонството. Но едва при цар Йосия, в отговор на пророчеството на Олда всяка видима следа от поклонението на идоли е заличена. Каменните идоли дори са смачкани и смлени на прах, така че никой да не може да спаси и троха и да ги почита. За съжаление, щом Йосия умира, идолопоклонството отново се появява. Но под ръководството на Йосия и Олда то е напълно забранено.

Така че защо пренебрегнахме историята на Олда - история, записана два пъти в Писанието – 2 Царе 22 „...свещеник Хелкия, Ахикам, Аховор, Сафан и Асаия отидоха при пророчицата Олда, жена на одеждопазителя Селум, син на Текуя, Арасовия син. А тя живееше в Ерусалим, във втория участък; и те говориха с нея. И тя им рече: така казва Господ Израилевият Бог: Кажете на човека, който ви е пратил до Мене: така казва Господ: ето, Аз ще докарам злото на това място и на жителите му, според всичко което е писано в книгата, която Юдовият цар е прочел. Понеже Ме оставиха и кадяха на други богове, та Ме разгневиха с всичките дела на ръцете си, затова гневът Ми ще пламне против това място, и няма да угасне. Но на Юдовия цар, който ви прати да се допитате до Господа, така да му кажете: Така казва Господ Израилевият Бог: относно думите, които ти си чул: понеже сърцето ти е омекнало, и ти си се смирил пред Господа, когато си чул това, което говорих против това място и против жителите му, че ще запустеят и ще станат за проклетия, и ти раздра дрехите си и плака пред Мене, затова и Аз те послушах, казва Господ.“ (2 Летописи 34).

 Защо повечето хора не знаят името ѝ? Защо тя не се помни с други жени от Библията като Сара, Мириам, Дебора и Естер?

В историята ѝ няма нищо друго, освен че тя проповядва Божието слово, доста авторитетно, на група мъже, които са най-високите граждански и религиозни лидери в страната. Дори първосвещеникът е там.

Не можем да насочим фокуса на нейната история като към военен лидер, както при Дебора. Не можем да разглеждаме подробно нейната детска история, нейните музикални таланти или грешките ѝ, както често правим с Мириам. Не можем да я превърнем в победителка в конкурса за красота, както можем с Естер. Олда наистина прави само едно нещо. Тя проповядва Божието Слово. И това не се случи на среща на група от богопосветени жени. Нейната публика са мъже. В Библията това е наистина всичко, което е направила Олда. Тя заема уважавана позиция на духовно равнище и ясно учи хората на Божието слово.

В Йерусалим по времето на служението на Олда се провеждат някои много мрачни практики. Имаше проститутки, чиито услуги бяха достъпни точно в храма на Господ. Хората си мислели, че за да поддържат боговете щастливи, реколтата изобилна и нахлуващите армии далеч от града, е нужно да хвърлят децата си в отворените челюсти на злия бог Молох. Децата им бяха изгаряни живи като човешки жертви. Но всичко това приключи, след като цар Йосия срещна словото Божие. Бог говори с царя по два начина, чрез Книгата на Закона, намерена в храма и чрез проповядването на една жена.

Разкажете на дъщерите си за Олда. Насърчавайте жените, които искат да учат и да проповядват Божието слово. Поканете ги да споделят това, което Бог ги е научил, с жени и мъже. Следвайки скромните стъпки на Йосия потърсете мъдростта на благочестивите жени във вашата църква. Бъдете готови Бог да говори по неочакван начин с неочакван глас.

И помнете:

1 Коринтяни 11:5 „А всяка жена, която се моли или ПРОРОКУВА гологлава…“

Йоил 2:28-29 „…след това ще излея Духа Си на всяка твар; и синовете ви и ДЪЩЕРИТЕ ВИ ЩЕ ПРОРОКУВАТ,… още и на слугите и на слугините Ще изливам Духа Си в ония дни.", упоменато и в  Деяния 2:17-18.

Шалом, и Господ да те благослови, като ходиш в цялото Слово на Бога.




Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, dany88. Съвсем случайно ...
04.06.2020 05:50
Здравей, dany88. Съвсем случайно бях в Неделното училище със сина ми, който го посещаваше до преди няколко години. Точно тази история чух от ръководителката. Не е много популярна и се заслушах внимателно.
Поздрави!
цитирай
2. krumbelosvet - Да, но
04.06.2020 06:53
Напомня ДНЕШНИЯ женски сексизъм, необявен, но ЯВНО проповядван от Холивуд.
Холивуд мълком се промени от корен.
Мъжествени са само чарнокожите.
Белите мъже отстъпват на жените по ум, воля и даже по сила.
Който не го е забелязал до сега, да обърне внимание.
цитирай
3. dany88 - Към барин
04.06.2020 09:42
Благодаря за подкрепата!
цитирай
4. dany88 - Към крумбелосвет
04.06.2020 09:53
Погледнете на женското присъствие, основавайки се на Светото писание, а не от предизвикателствата на света, който не иска да познава Божието Слово.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dany88
Категория: Други
Прочетен: 66577
Постинги: 43
Коментари: 64
Гласове: 149
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031