Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2019 12:22 - Несигурността на Мойсей
Автор: dany88 Категория: Други   
Прочетен: 759 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В съответствие с разделението на земята и законите за наследяването, представени в Тората, земята и собствеността на човек трябва да бъдат прехвърлени на синовете му и разделени между тях. Един израелтянин на име Салпаад имал пет дъщери. Тъй като нямал синове, които да могат да наследят земята, семейството му не можело да получи никаква част от племенния дял на Манасий. Това не само щяло да остави петте му дъщери без земя, но щяло да означава, че името му няма да бъде запомнено в племето му .

Дъщерите на Салпаад разбрали, че трябва да направят нещо. Те решили да се допитат до Мойсей.

Баща ни умря в пустинята; а той не беше от дружината на ония, които се събраха против Господа в Кореевата дружина, но умря поради своя си грях; и нямаше синове.  (Числа 27:3)

Когато дъщерите на Салпаад помолили Моисей да вземе решение, той сам не решил случая. Той отнесъл въпроса към Господа. Защо Мойсей е трябвало да се консултира с Бога? Защо не успял сам да прецени случая? Някои предполагат, че решението му се изплъзва, защото Бог го е наказал. Когато Моисей назначил съдиите, той им казал: „И всяко дело, което е много мъчно за вас, отнасяйте до мене, и аз ще го изслушвам.” (Второзаконие 1:17). Бог използвал случая на дъщерите на Салпаад, за да напомни на Моисей, че някои случаи са твърде трудни дори за него.

Това ни напомня, че няма смисъл да отговаряме на въпрос, когато не сме сигурни. Вместо да признаят своето невежество по даден въпрос, хората често блъфират с компетентност. Свещениците и библейските учители обикновено са най-тежките нарушители. Техните общности и ученици гледат на тях като на духовни власти. Вместо да изглеждат неинформирани или несигурни в определена област на знанието, библейските учители ще дадат отговор, който е най-близко до устата им. Мъдреците казват, че мъдрец е този, който отговаря на въпрос, на който не знае отговора, като казва: "Не знам."

Въпросът на дъщерите на Салпаад бил труден, и Мойсей не знаел отговора; в резултат той искрено признал, че не знае.

Има и друго, различно обяснение. Въпросът не е бил правно труден за Мойсей, а морално труден. Моисей се почувствал неспособен да уреди случая заради начина, по който дъщерите на Салпаад му го представили. Те казали: "Баща ни умря в пустинята; а той не беше от дружината на ония, които се събраха против Господа в Кореевата дружина, но умря поради своя си грях; и нямаше синове." (Числа 27:3). Когато Моисей чул тези думи, осъзнал, че не може да служи като безпристрастен съдия при решаването на делото. Можел да е склонен да се произнесе в полза на дъщерите на човек, който му бе останал верен. Затова той отнесъл въпроса към Бог.

Шабат Шалом



Тагове:   църква,   християнство,   исус,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dany88
Категория: Други
Прочетен: 66921
Постинги: 43
Коментари: 64
Гласове: 149
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930