Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2019 11:33 - Как да идентифицираме фалшив пророк
Автор: dany88 Категория: Други   
Прочетен: 595 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Когато питате хората какво прави някой фалшив пророк, един от най-често срещаните отговори е: Лъжлив пророк е, който пророкува невярно. Разбира се, това е вярно, както научаваме по-късно в книгата Второзаконие (Второзаконие 18:22). Но знаехте ли, че някой може да е фалшив пророк, дори и да пророкува вярно? Втор. 13:1-3 „Ако се въздигне всред тебе пророк или съновидец и ти означи знамение или чудо, и се сбъдне знамението или чудото, поради което той ти говори, казвайки: да идем след други богове, които ти не си знаел, и да им служим, да не слушаш думите на оня пророк или на оня съновидец; защото Господ вашият Бог ви изпитва, за да узнае дали любите Господа вашия Бог с цялото си сърце и с цялата си душа.“

Така че "пророк" може да има способността да извършва всякакви невероятни знаци и чудеса и дори би могъл точно да предскаже бъдещето, но ако се опита да ви отдели от Израилевия Бог, по дефиниция той е фалшив пророк. По-нататък текстът дефинира начините, по които лъжепророк може да се опита да заблуди хората:

Втор. 13:4-5 „Господа вашия Бог да следвате, от Него да се боите, Неговите заповеди да пазите, Неговия глас да слушате, Нему да слугувате и Нему да сте привързани. А оня пророк или оня съновидец да се умъртви; защото е проповядвал отстъпление от Господа вашия Бог, Който ви е извел из Египетската земя и ви е изкупил от дома на робството, за да те отклони от пътя, в който Господ твоят Бог ти заповяда да ходиш. Така да отмахнеш злото отсред себе си. “

Лъжливият пророк, по библейско определение, отвежда хората от заповедите на Израилевия Бог. Това би означавало, че истински пророк по библейска дефиниция потвърждава заповедите на Израилевия Бог. Така че, когато става въпрос за определяне дали някой е истински пророк, един въпрос, който трябва да си зададем, е следният: Потвърждава ли посланието му Божиите заповеди или ги отрича?

Този въпрос има отражение и върху еврейската общност. Замисляли ли сте се защо днес повечето религиозни евреи отхвърлят Йешуа/Исус? Религиозните евреи имат няколко богословски възражения срещу Йешуа и Новия завет и едно от техните възражения е свързано с този въпрос. Всъщност има една статия на популярния еврейски уебсайт Aish, наречена „Защо евреите не вярват в Исус.“ Една от причините, които дават, е тази: Месията ще доведе еврейския народ до пълно спазване на Тора. Тората заявява, че всички мицвот/заповеди остават обвързващи завинаги и всеки, който идва да промени Тората, веднага бива идентифициран като фалшив пророк. (Втор. 13: 1-4) „През целия християнски „Нов Завет“ Исус противоречи на Тората и заявява, че заповедите й вече не са приложими.“ – казва Раби Шрага Симънс.

Разбира се, това възражение се основава на огромно погрешно схващане и неразбиране. Йешуа/Исус не отмени заповедите на Тората, но потвърди техния постоянен авторитет в живота на Неговите последователи, както ясно виждаме в Новия Завет, особено в Матей 5:17-20:

 „Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша но да изпълня. Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне. И тъй, който наруши една от тия най-малки заповеди, и научи така човеците, най-малък ще се нарече в небесното царство; а който ги изпълни и научи така човеците, той ще се нарече велик в небесното царство. Защото казвам ви, че ако вашата правда не надмине правдата на книжниците и фарисеите, никак няма да влезете в небесното царство.“

Но като се върнем към основното послание в тази част на Тора, подчертава се, че не бива да се заблуждаваме от някой, който твърди, че е пророк - дори и да върши невероятни знаци и чудеса. Ако неговото послание не съответства на Божието Слово, той трябва да бъде отхвърлен като фалшив пророк.

Шабат Шалом, и Господ да те благослови, като спазваш цялото Слово на Бога



Тагове:   църква,   християнство,   исус,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. val19 - амин
31.08.2019 11:56
Шабат Шалом
цитирай
2. mihala - Поздрав,
31.08.2019 15:14
Ако си поставен да отваряш очи,направи го, но ако не си убеден, премълчи,защото да не обидиш Святия Дух и да понесеш последствия.Защото хулата против Духа не се прощава.
цитирай
3. val19 - амин
31.08.2019 16:19
алелуя
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dany88
Категория: Други
Прочетен: 66801
Постинги: 43
Коментари: 64
Гласове: 149
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930